Eszközigény

Mire van szükség a számítógéppel támogatott adatrögzítéshez?

Az alap informatikai eszközök (számítógép, szerver, hálózat stb.) mellett

  • szkennerre (lapolvasóra), amely a papírlapokról a számítógép számára kezelhető digitális másolatot készít,
  • űrlapfeldolgozó szoftverre, l. OcuLens.

A modern, professzionális dokumentum szkennerekhez a gyártók kép-előfeldolgozó szoftvermodult adnak. Ez a modul sok-sok kozmetikázást elvégez a szkennelt képen, így az sokkal jobban olvasható lesz majd az űrlapfeldolgozó programmal. Például korrigálja a szkenneléskor keletkező ferdeséget, zajpöttyöket és felesleges részeket (pl. vonalak, rubrikák) távolít el a képről, felismer vonalkódokat, optimalizálja a fényerőt, kisimítja a karaktereket stb.

Milyenek, mit tudnak a professzionális szkennerek?

Nagy sebességgel tudnak papírlapokról digitális másolatot készíteni. Nagy a mechanikai teherbírásuk, gyártóik 3-60 ezer lap/nap terhelést javasolnak, de az eszközök ennek 2-3-szorosát is simán elviselik. Manapság gyakorlatilag mindegyik színes és kétoldalas (duplex). Felbontásuk eléri a 600 dpi-t (pont/hüvelyk), ám karakterfelismeréshez elegendő a 200-300 dpi. A szkennelhető lapok mérete a névjegytől az A/3-as méretig terjed. Természetesen a nagy sebességű szkenneléshez lapadagolóra is szükség van, egy 20-40 lap/perces szkenner esetén az adagoló mérete általában 50 lap.

A professzionális dokumentumarchíváló szkennerek tartós, erős fémszerkezetet rejtenek magukban, beszerzési áruk 200 ezer Ft-tól akár 8 millió Ft-ig terjedhet. Leginkább a 700 ezer – 1.5 millió Ft-os szkennerek a legnépszerűbbek az adatrögzítő megoldásoknál.

Mekkora befektetésre van szükség egy számítógéppel támogatott adatrögzítő rendszer kialakításához?

Olyan egyszerű feladathoz, ahol csak havi néhány ezer olyan űrlapot kell olvasni, amely néhányszor tíz jelölőnégyzetet és egy darab, azonosításhoz használt vonalkódot tartalmaz, megfelelő egyoldalas belépő szintű szkennerrel együtt 300-500 ezer Ft körül alakul az ára.

A tipikus OcuLens-es projektek nagyrésze (egy komoly szkennert is beleértve) 2 – 7 millió Ft között mozog.

Nagyvállalati, több telephelyes megoldások, nagy teljesítményű szkennerekkel tízmilliós nagyságrendű kiadást jelentenek.